Om de energietransitie te faciliteren plaatst Enexis de komende jaren 800 nieuwe middenspanningsstations in 2 varianten: het transportverdeelstation en het regelstation (zie kader). Deze 800 stations worden volgens een gestandaardiseerd bouwconcept ontwikkeld, wat zorgt voor veel meer snelheid. In Nieuwe Pekela is het startschot gegeven voor de plaatsing van een gestandaardiseerd regelsstation met twee transformatoren. Het is een belangrijke mijlpaal in de energietransitie en dient als proef voor de 800 stations die we uiteindelijk gaan plaatsen. Dankzij de proactieve medewerking van de gemeente Pekela verloopt het vergunningsproces snel en soepel.
De gemeente Pekela staat, net als vele andere gemeenten, voor de uitdaging om woningen van het aardgas af te koppelen en ruimte te bieden aan nieuwbouwprojecten. Het stroomnet dat de afgelopen 100 jaar is gebouwd, moet de komende 10 jaar verdubbeld worden. Hiervoor is de plaatsing van middenspanningsstations (zoals een regelstation) belangrijk omdat zij zorgen voor een stabiele spanning op het net. Om versnelde productie en plaatsing mogelijk te maken, heeft Enexis de productie van deze stations gestandaardiseerd. Het regelstation dat in de gemeente Pekela wordt geplaatst, is het eerste exemplaar dat volgens deze standaardisatie is ontwikkeld.
Voor de gemeente Pekela was het de eerste keer dat er een aanvraag van een regelstation met twee transformatoren binnenkwam. Enexis diende de aanvraag in als conceptverzoek, wat de gemeente de kans gaf om deze grondig te beoordelen.
Bertrand de Wit, medewerker ruimtelijke ordening bij de gemeente Pekela, speelde een sleutelrol in het soepele verloop van het vergunningsproces. Hij vertelt: “Als het gaat om de energietransitie, willen we als gemeente écht doorpakken. Gelukkig leverde Enexis direct de juiste documenten aan, mede dankzij de betrokkenheid van hun eigen planologen en omgevingsjuristen. Hierdoor kunnen we de aanvraag in slechts acht weken afronden, wat de standaard doorlooptijd is voor een omgevingsvergunning.”
Voor de bouw van de middenspanningsstations heeft Enexis een gestandaardiseerd productieproces ontwikkeld met modulaire elementen. Het station in Nieuwe Pekela is een proof of concept, om te leren van het installatie- en werkproces voordat de bredere uitrol naar in totaal 800 middenspanningstations plaatsvindt.
Wilbert Veen, projectmanager Productiestraat Noord, licht toe: “Met deze gestandaardiseerde werkwijze besparen we maanden aan engineeringswerk per station. Bovendien kan onze leverancier efficiënt dezelfde componenten leveren, wat de doorlooptijd verder versnelt.”
De gemeente Pekela ziet de ontwikkelingen rond middenspanningsstations als een waardevolle stap in de energietransitie. “De energietransitie is een belangrijk onderdeel van onze omgevingsvisie. Zo zetten we de komende jaren in op de realisatie van nieuwe zonneparken en streven we naar een aardgasvrij Boven Pekela. De komst van middenspanningsstations is een belangrijk onderdeel om de verzwaring van het energienetwerk te realiseren, en als gemeente verlenen we dan ook graag medewerking om deze versneld te plaatsen.”
De samenwerking tussen Enexis en de gemeente Pekela is onderdeel van de buurtaanpak: een landelijke aanpak om het stroomnet te vernieuwen en versterken. Naast het plaatsen van middenspanningsstations richt Enexis zich ook op het plaatsen van elektriciteitshuisjes en het graven van sleuven voor kabels en leidingen. Lees meer over de buurtaanpak.