De stroomvoorziening in wijken staat onder druk. Het groeiende aantal zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen zorgt voor forse pieken in zowel verbruik als opwek. Dit kan leiden tot storingen of langere wachttijden op aansluitingen. Om veilige en betrouwbare levering van elektriciteit en gas in de toekomst te waarborgen, is naast netuitbreiding ook een bredere aanpak nodig. Daarom introduceren we onze laagspanningsvisie: een aanpak die passende maatregelen in onderlinge samenhang presenteert.

Waarom is een laagspanningsvisie nodig?

Enexis wil miljoenen klanten in Nederland veilig en betrouwbaar van elektriciteit en gas blijven voorzien en actief bijdragen aan een duurzamer energiesysteem. Maar de snelheid en onvoorspelbaarheid van deze verduurzaming stellen ook de betrouwbaarheid van ons laagspanningsnet op de proef. 

Door de groei van elektrische oplossingen in de wijk, zoals laadpalen, warmtepompen en zonnepanelen, ontstaan er steeds vaker pieken in verbruik én opwek. Dit kan leiden tot een overbelast stroomnet. Als we hier niets aan doen, krijgen in 2030 naar schatting meer dan een miljoen mensen te maken met beperkingen, zoals lange doorlooptijden voor aansluitingen. Ook neemt de kans op storingen en uitvallende omvormers toe.

Terwijl Enexis werkt aan de uitbreiding van het net, zijn er ook andere maatregelen nodig om een betrouwbare stroomvoorziening te waarborgen en verduurzaming ruim baan te geven. De onderstaande illustratie toont hoe deze maatregelen zich tot elkaar verhouden.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

De onderste twee lagen bestaan uit oplossingen die Enexis zelf implementeert om het netwerk te versterken. Daarbovenop volgen maatregelen die klanten stimuleren om hun energieverbruik en -opwek optimaal af te stemmen op de beschikbare netcapaciteit. Noodsturing is te zien in de bovenste laag. Dit is een maatregel die Enexis alleen in zeer uitzonderlijke gevallen zal toepassen, wanneer de piekbelasting ondanks alle maatregelen te hoog blijft. Dit doet Enexis om de leveringszekerheid van elektriciteit te waarborgen.

De maatregelen in de verschillende lagen zijn gelijktijdig inzetbaar en flexibel aan te passen. Zo kan Enexis in een wijk werken aan netuitbreiding, terwijl er tegelijkertijd tariefoplossingen worden geïntroduceerd om vraag en aanbod beter in balans te brengen. De visie laat impactvolle maatregelen zien op zowel de relatief korte (0-5 jaar) als de middellange termijn (5-10 jaar). Om bepaalde maatregelen te realiseren, is samenwerking met gemeenten, beleidsmakers, installateurs, en bouwbedrijven noodzakelijk. Met deze visie sorteren we hierop voor, zodat we tijdig het gesprek kunnen aangaan en samen de juiste stappen kunnen zetten.

Voor gemeenten: maak een afspraak met Enexis

We kunnen het ons voorstellen dat u als gemeente wil weten wat dit betekent voor de wijken in uw gemeente. Uw contactpersoon van Enexis geeft u graag meer uitleg bij de laagspanningsvisie, zodat u een goed beeld krijgt van de voorgestelde maatregelen en hun onderlinge samenhang. 

Ondertussen werken we ook aan de ontwikkeling van transportcapaciteitskaarten, vergelijkbaar met de kaarten die al beschikbaar zijn voor hoog- en middenspanningsnetten. Deze kaarten geven gemeenten inzicht in de huidige situatie op de laagspanningsnetten. De transportkaarten komen later dit jaar beschikbaar. 

Voor inwoners: stroomnetchecker

Inwoners die plannen hebben om te verduurzamen, kunnen behoefte hebben aan inzicht in de capaciteit van het stroomnet. Met de stroomnetchecker van Enexis kunnen zij eenvoudig controleren of er voldoende ruimte is op het stroomnet in hun wijk en of een verzwaring van de aansluiting nodig is.

Tip voor gemeenten: attendeer uw inwoners op de stroomnetcheckers, zodat zij beter geïnformeerd zijn over de mogelijkheden en we onnodige vertraging voorkomen.

Meer informatie

Neem contact op met uw contactpersoon van Enexis voor meer informatie over de laagspanningsvisie. Bent u benieuwd naar onze visie op andere thema’s, zoals mobiliteit, ruimtelijke ordening en de gebouwde omgeving? Bekijk onze visies op deze verzamelpagina.