Het stroomnet raakt op veel plekken steeds voller. Waar tot voor kort vooral grote bedrijven langere wachttijden hadden voor aansluitingen en verzwaringen, krijgen nu ook huishoudens en kleine bedrijven hiermee te maken. Dit kan ook inwoners van uw gemeente raken. Om meer inzicht te bieden in het stroomnet per buurt lanceren we begin 2025 een stroomnetchecker.

De komende jaren werken we aan onze grootste verbouwing ooit: het uitbreiden van ons stroomnet. We graven de komende jaren 11.400 kilometer sleuven, plaatsen 15.000 elektriciteitshuisjes en 800 nieuwe transportverdeelstations. We investeren miljarden in deze uitbreiding, maar kampen tegelijkertijd ook met een tekort aan technisch personeel, beschikbare ruimte en materialen en hebben last van langlopende processen voor het verkrijgen van alle vergunningen.

Huishoudens en kleine bedrijven kunnen hierdoor te maken krijgen met langere doorlooptijden voor een nieuwe aansluiting of aanpassing in de meterkast. Hoeveel langer die wachttijden zijn, hangt sterk af van verschillende factoren, zoals de locatie van de (gewenste) aansluiting en de beschikbaarheid van personeel.

Impact op nieuwbouw

De drukte op het stroomnet en het tekort aan technisch personeel maken het moeilijk om het tempo van nieuwbouw en verduurzaming bij te benen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat we in alle (nieuwbouw)wijken tijdig de stroomnetten kunnen aanleggen, verzwaren of uitbreiden.

In onze voorspellingen hebben we rekening gehouden met bestaande aanvragen en reserveren we additionele ruimte voor geprognotiseerde groei op basis van data in de Primos-database. Daarom kunnen we op dit moment nog steeds nieuwbouwwijken aansluiten. We kunnen echter niet garanderen dat dit zo blijft. Voor het aansluiten van voorzieningen in (de omgeving) van nieuwbouwwijken, zoals ziekenhuizen of winkelcentra die gebruik maken van een grootverbruikaansluiting, geldt dit alleen niet. Vanaf oktober is wel het prioriteringskader van de ACM van kracht, waardoor bepaalde voorzieningen voorrang krijgen. Let wel: het prioriteringskader heeft pas effect op het moment dat er daadwerkelijk ruimte op het elektriciteitsnet beschikbaar komt.

Gevolgen beperken

Om het stroomnet zo snel mogelijk uit te breiden, is een nauwe samenwerking tussen netbeheerder en gemeente van groot belang. Met name in de ruimtelijke ordeningsvraagstukken, zoals grondaankoop, vergunningen en bewonersparticipatie.

We verzoeken gemeenten om (nieuwbouw)plannen in een zo vroeg mogelijk stadium met ons te delen, ook als er nog onzekerheden zijn over bijvoorbeeld de warmteoplossing of de exacte locatie. Daarbij stimuleren we netbewuste nieuwbouw (zie ook het artikel over netbewust bouwen in deze nieuwsbrief). Hoe eerder wij inzicht hebben, hoe beter we kunnen inspelen op de huidige omstandigheden. Zo kunnen we u nauwkeuriger informeren over wanneer en hoe we woningen kunnen aansluiten.

We adviseren daarnaast om, waar dat mogelijk is, in te zetten op snelle besluitvorming. Door bijvoorbeeld nu alvast de keuze te maken of een buurt volledig elektrisch wordt of dat er gebruik wordt gemaakt van andere vormen van duurzame energie, zoals een warmtenet op basis van restwarmte. We helpen u hier graag bij. Daarom ontvangt elke gemeente in het eerste kwartaal van 2025 van ons een voorstel per buurt.

Voor uw inwoners

Om meer inzicht te bieden in het stroomnet per buurt lanceren we begin 2025 een stroomnetchecker. Met deze online tool kunnen huishoudens en kleine bedrijven op basis van hun postcode zien hoe vol het net is in hun buurt en wat de kans op vertraging is bij een nieuwe of zwaardere aansluiting. Ons advies is om een nieuwe aansluiting of verzwaring tijdig aan te melden.

U kunt uw inwoners helpen door te zorgen voor meer bewustwording. Naast informatie verstrekken over energiebesparing is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat inwoners nadenken over wannéér ze energie gebruiken.

Tips die u inwoners kunt geven:

  • Ga in gesprek met een erkend installateur om de mogelijkheden te bekijken om de huidige capaciteit van de aansluiting beter te benutten.
  • Check van tevoren bij de netbeheerder wat de mogelijkheden zijn en hoelang het duurt voordat de gevraagde capaciteit beschikbaar is.
  • Verwijs inwoners door naar onze pagina www.enexis.nl/volenergie voor meer adviezen.