Eind 2021 moet elke gemeente in overleg met zijn stakeholders een Transitievisie Warmte (TVW) hebben opgesteld. Op basis daarvan dienen ze te komen tot wijkuitvoeringsplannen in overleg met bewoners en gebouweigenaren. Vóór 2050 moet zo de CO2-uitstoot fors beperkt worden doordat we verwarmen en koken zonder aardgas. De insteek van Enexis Netbeheer is om de route daarnaartoe zo te organiseren, dat deze bij nieuwe ontwikkelingen kan worden bijgestuurd. Wij helpen gemeenten door advies over mogelijke opties te geven en inzichtelijk te maken wat de impact van keuzes op het elektriciteits- en gasnet is.
De voordelen van het betrekken van Enexis Netbeheer bij warmtetransitieplannen zijn legio:
De Startanalyse is een technisch-economische analyse op basis van landelijke data die door het Planbureau voor de Leefomgeving is gemaakt. Deze Startanalyse geeft informatie over vijf strategieën om gebouwen zonder aardgas te verwarmen en is een hulpmiddel voor gemeenten bij het ontwikkelen van een TVW.
Met Enexis Buurtinzicht bieden we gemeenten op buurtniveau inzicht in de impact van keuzes op ons energienet in 2030. Het laat zien hoeveel netverzwaringen en extra stations nodig zijn in het laagspanningsnet. Enexis Buurtinzicht laat zien in welke buurten er meer of minder werk aan de winkel is, om het elektriciteitsnet klaar te maken voor het realiseren van verschillende scenario's. Deze inzichten kunnen u helpen bij het maken van keuzes, bijvoorbeeld in het prioriteren en faseren van wijken. Heeft u interesse in Buurtinzicht, bijvoorbeeld omdat u bezig bent met uw Transitievisie Warmte of Regionale Aanpak Laadinfrastructuur? Wij delen onze inzichten graag met u. Neem hiervoor contact op met de Strategisch Adviseur van uw regio.
Download het informatiepakket Wijkuitvoeringsplannen van Netbeheer Nederland. Hierin worden de transitiepaden naar aardgasvrij omschreven, bieden de netbeheerders inzicht in de impact van duurzame warmtealternatieven op het energienet en delen we meer informatie over wat er nodig is om een WUP op te stellen.
De komende jaren wil de overheid zo’n 100 bestaande wijken aardgasvrij maken. Om te onderzoeken hoe werden sinds 2018 46 wijken in twee rondes uitgeroepen tot proeftuin. 19 van deze proeftuinen vallen binnen het Enexis-verzorgingsgebied. Samen met gemeenten, provincies, marktpartijen en bewoners bekijken we wat wijk voor wijk de beste oplossing is en hoe we die tot uitvoering kunnen brengen.
We brengen daarbij bijvoorbeeld onze kennis over bestaande netten in. Samen met alle betrokken partijen willen we ervoor zorgen dat steeds de meest kosteneffectieve aanpak wordt gekozen en uitgevoerd, zodat de energievoorziening voor iedereen betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar blijft. De eerste ervaringen die in de proeftuinen werden opgedaan waren leerzaam, maar er zijn nog belangrijke stappen te zetten, ook op het gebied van wet- en regelgeving.