Onze energie infrastructuur gaat in de toekomst flink veranderen. Maar hoe de energievoorziening er precies uitziet in 2050 weet nog niemand. Om beter voorbereid te zijn op de toekomst hebben we het Station van de Toekomst gebouwd. Dit is een middenspanningsstation in een laboratorium setting. Hier testen we nieuwe innovaties en technieken om ons voor te bereiden op de energietransitie. Samen met collega’s Paul Plum (uitvoerder) en Robert Steegh (ICT architect) praten we over het ontstaan en de eerste toepassingen van het station.
“Het Station van de Toekomst is ontstaan uit frustratie.” zegt Paul Plum. “Om administratieve fouten bij monteurs te voorkomen wilden we een aantal zaken in onze stations automatiseren. Hiervoor moesten sensoren geïnstalleerd worden. Sensoren kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden om de luchtvochtigheid te meten of bewegingen in een station waar te nemen. De techniek werkt net als bij een auto, waarbij je vanuit een sensor een signaal krijgt dat je moet tanken of dat je een paaltje dreigt te raken bij het inparkeren.”
“De uitdaging was om de juiste sensoren te vinden en de koppeling tussen ICT en techniek te ontwikkelen. In verband met veiligheid konden we dit niet uitgebreid testen in een middenspanningsstation in het veld. De oplossing was het Station van de Toekomst: een station in een veilige testlocatie waar we innovaties uitgebreid kunnen testen.”
“Het Station van de Toekomst bestaat nu zo’n anderhalf jaar en de eerste sensoren zijn succesvol getest en geïnstalleerd in het veld.” vervolgt Plum. “Het voordeel van de aanwezigheid van die sensoren is dat een monteur al voordat hij de deur heeft opengedaan weet in welke conditie een middenspanningsstation zich bevindt. Denk hierbij aan temperatuur, luchtvochtigheid, stroom en spanningen, eventuele gaslekkage en de asbeststatus.”
“De informatie die beschikbaar is, zorgt ervoor dat monteurs niet meer naar kantoor hoeven om informatie op te zoeken of vast te leggen. In de toekomst kunnen stations zelfstandig informatie uitwisselen met componenten gekoppeld aan het elektriciteitsnetwerk. Zo gaan we efficiënter om met onze mankracht, wat goed uitkomt als je kijkt naar het aantal openstaande vacatures dat we hebben.”
Een ander voorbeeld is het DaLi-project (Distributie automatisering Light). “Sensoren zijn de oren en ogen van monteurs geworden. En met DaLi gaan we nog een stapje verder” vertelt Robert Steegh. “In alle 35.000 stations installeren we slimme computers met nog meer sensoren. Hiermee kunnen we onder andere storingen sneller detecteren en oplossen. De computers verzamelen ook relevante data die noodzakelijk is voor de werking van een ‘smart grid’, een slim energienetwerk.”
“In de oriëntatie fase hebben we verschillende computers getest in het Station van de Toekomst. Al snel merkte we wat wel en wat niet werkte. Hierdoor zijn de systeemspecificaties en prestaties van de computers flink verbeterd. Het DaLi-project is zo vooruitstrevend dat bedrijven uit heel de wereld naar DaLi kijken om ervan te leren.”
Als het aan Robert ligt is dit pas het begin van het Station van de Toekomst: “de komende tijd willen we het station uitbreiden naar een complete ‘smart grid’ demonstratie omgeving, inclusief laadpalen, zonnepanelen en batterijen. En zijn we druk bezig met een slimme sleutel voor de middenspanningsstations. De monteurs hebben dan niet meer voor elk station een aparte sleutel nodig om binnen te komen.”
Wil je ook een kijkje nemen in het Station van de Toekomst? Stuur dan een mailtje naar svt@enexis.nl om een afspraak te maken. Of bekijk hieronder een 360° video van het station.
Tip: bekijk de film met een VR-bril of op je mobiel in de YouTube app.