Ruimte voor de energie-infrastructuur

Energie is onmisbaar. Het drijft ons dagelijks leven en onze economie. Nederland heeft momenteel één van de meest betrouwbare nutsvoorzieningen ter wereld. Maar dit is niet meer vanzelfsprekend, want het bestaande elektriciteitsnetwerk loopt tegen zijn fysieke grenzen aan. De snelle toename van zonnepanelen en de elektrificatie van huizen, bedrijven, industrie en mobiliteit zorgen voor de overbelasting van het net. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, breiden we het elektriciteitsnetwerk de komende jaren aanzienlijk uit. We plaatsen er duizenden elektriciteitsstations bij en één op de drie straten gaat open om kabels te verzwaren. De Omgevingswet biedt kansen om deze opgave te versnellen. Door de energie-infrastructuur een integraal onderdeel te maken van het ruimtelijk beleid en plannen. Daarom werken we graag in een zo vroeg stadium samen met gemeenten en provincies bij de ontwikkeling van de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan. Om zo tijdig voldoende ruimte en draagvlak te realiseren die nodig zijn voor een snelle uitbreiding van het elektriciteitsnet.

Uitbreiding van het elektriciteitsnet

Het aanpakken van de uitbreiding van het elektriciteitsnet vereist een gecoördineerde aanpak. Door proactief samen te werken met lokale overheden, kunnen we de noodzakelijke infrastructuur sneller en efficiënter realiseren. Dit betekent niet alleen fysieke uitbreidingen, zoals het plaatsen van nieuwe elektriciteitsstations en het versterken van kabels, maar ook het ontwikkelen van slimme oplossingen om het netwerk beter te beheren en te benutten. Daarnaast is het cruciaal om het publiek goed te informeren en te betrekken bij deze ontwikkelingen, om zo meer begrip te creëren voor de tijdelijke overlast en de lange-termijn-voordelen van een robuuster en toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk. Door gebruik te maken van de mogelijkheden die de Omgevingswet biedt, kunnen we deze uitdaging effectief aanpakken. 

De Omgevingswet

De inzet van de Omgevingswet speelt hierbij een sleutelrol. Deze wet biedt een integrale benadering voor ruimtelijke ordening en milieu, wat betekent dat alle betrokken partijen – van overheden tot burgers en bedrijven – beter kunnen samenwerken en afstemmen. Door in een vroeg stadium de uitbreidingsplannen van het elektriciteitsnetwerk te integreren in de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan, kunnen vergunningsprocedures worden versneld. Bovendien kan deze vroegtijdige samenwerking helpen om potentiële knelpunten en vertragingen te voorkomen, waardoor de betrouwbaarheid en efficiëntie van de energievoorziening in Nederland gewaarborgd blijven. Dit stelt ons in staat om efficiënt het energiesysteem uit te breiden waar dat het meest wenselijk is en de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk te houden.

In onze brochure midden-en laagspanningsstations en de staalkaart elektriciteit en gas in het Omgevingsplan van Netbeheer Nederland vindt u meer praktische informatie over de elektriciteitsstations.

Visie op omgevingsparticipatie

De energietransitie is een enorme opgave waar iedereen in Nederland wat van gaat merken. Wij geloven dat met een actieve samenwerking met gemeenten en goede communicatie met de omgeving we deze uitbreidingen aan het elektriciteitsnetwerk weten te realiseren. Daarom nemen wij een actieve houding aan en organiseren wij participatie met omwonenden op tijd. Goed en tijdig informeren is hierbij onze belangrijkste participatiestrategie. Door dit proactief te doen creëren wij begrip en voorkomen we verrassingen. Ons uitgangspunt is dat er ruimte is in het proces om ideeën, aandachtspunten, opmerkingen of zorgen met ons te delen. Waar mogelijk houden we rekening met lokale belangen, maar we zijn ook realistisch: helaas kan niet alles. De locatie mogelijkheden voor een nieuw elektriciteitsstation zijn vaak zeer beperkt, daarom wordt deze bepaald in overleg met de gemeente.

Omwonenden kunnen in sommige gevallen en op initiatief van de gemeente meedenken over de aankleding van het elektriciteitsstation in de omgeving. Met verschillende mogelijkheden voor de afwerking van het elektriciteitsstation zoals een vrije kleurkeuze, kunstuitingen of beplanting op en rondom het elektriciteitsstation. Op deze manier willen wij de buurt betrekken en de acceptatie voor deze extra elektriciteitsstations vergroten. 

Met het ingaan van de Omgevingswet op 1 januari 2024 hebben wij in sommige gevallen ook een wettelijke verplichting om participatie met de omgeving te organiseren. Download de volledige visie voor meer informatie over onze visie op en aanpak van omgevingsparticipatie.

Meer informatie

Bent u aan de slag met het opstellen van de Omgevingsvisie, Programma’s rondom energie of het Omgevingsplan? Neem contact op met de partner energiesysteem & transitie in uw regio en wij denken graag mee!  

Partners energiesysteem & transitie

Arno Uijlenhoet

Strategisch adviseur West-Brabant en Hart van Brabant

Greetje Bronsema

Strategisch adviseur Drenthe en Groningen

Robert Aerts

Strategisch adviseur Noord-Oost Brabant/ Metropool Eindhoven

Martin Linders

Strategisch adviseur Overijssel

Dennis Fokkinga

Strategisch adviseur Limburg