‘Durf te staan voor je maatschappelijke impact’

23 okt. 2020

Marlous van der Veen is Senior Adviseur Strategie en richt zich met name op het thema Maatschappelijk verantwoord Ondernemen (MVO). Vragen waar zij dagelijks mee bezig is: hoe geven we goede invulling aan onze maatschappelijke rol? Welke ontwikkelingen komen op ons af? Hoe nemen we onze verantwoordelijkheid rondom circulariteit en onze voetafdruk?

Met haar werk levert Marlous dagelijks een bijdrage aan het thema duurzaamheid binnen de organisatie. Naar aanleiding van het onderzoek van Management Team – de MT500 – waarin Enexis op het criterium duurzaamheid vijf van de vijf sterren scoort, stelden we haar drie vragen.

1. Wat is het eerste dat in je opkomt bij de termen duurzaamheid en Enexis?
"Dan denk ik aan alle mensen binnen ons bedrijf die deze koppeling mogelijk maken. Van monteur tot directeur: allemaal dragen we vanuit onze eigen rol bij aan de verduurzaming van Nederland. Enexis is en blijft natuurlijk een maatschappelijk bedrijf en onze kernactiviteiten linken rechtstreeks aan de doelen van het Klimaatakkoord."

2. Hoe zorgen we voor een hoge score op duurzaamheid? 
"Ik denk dat dit komt door de belangrijke rol van duurzaamheid in onze kernactiviteiten én vanuit onze bedrijfsvoering, in combinatie met de eerlijkheid over de spanningen die deze rol soms oplevert. We dragen niet alleen bij aan de verduurzaming van Nederland, maar kijken daarbij ook naar onze eigen impact en doen daar iets aan, bijvoorbeeld door maatschappelijk verantwoord in te kopen, gebruikte installaties te reviseren zodat ze heringezet kunnen worden en door CO₂ te beprijzen in onze investeringsbeslissingen."

3. Wat voor tips heb je voor andere organisaties die op dit onderwerp willen excelleren?
"Durf te staan voor je maatschappelijke impact, zowel positief als negatief. In ons geval betekent dat erkennen dat we door de energietransitie te faciliteren (positieve impact), veel extra materialen moeten inkopen (negatieve impact). Geen rooskleurig beeld, maar wel realistisch. Door daar open en transparant over te zijn ontstaat er ruimte voor initiatief: hoe kunnen we, dit wetende, die negatieve impact beperken?"

 

Deel deze pagina