‘Zorg ervoor dat producten en diensten toekomstbestendig zijn’

20 okt. 2020

Maarten Noom is manager van het team ‘Regie op Systeem’. Dit team is verantwoordelijk voor Risicomanagement en het opstellen van de strategie voor assets, als het gaat om gasassets, elektra-assets en assetdata. Het team stelt bijvoorbeeld het investeringsplan van Enexis op, waarbij rekening wordt gehouden met de energietransitie. Ze maken de doorvertaling naar wat de transitie betekent voor bijvoorbeeld netwerkuitbreidingen, maar ook hoe wordt omgegaan met de gasinfrastructuur. 

Maarten en zijn team leveren met deze werkzaamheden een bijdrage aan het 'productleiderschap' van de organisatie. Naar aanleiding van het verslag van Management Team – de MT500 – waarin Enexis op het criterium productleiderschap de hoogste score in de lijst behaalde, stelden we Maarten drie vragen.    

1. Wat is het eerste dat in je opkomt bij de termen productleiderschap en Enexis?
"De energietransitie. Dit vraagt namelijk om nieuwe producten en diensten. Denk bijvoorbeeld aan aansluitingen voor laadpunten voor elektrische auto’s, groen gas, maar ook flexibiliteitsdiensten (slimme manieren om duurzame opwek van energie op het net aan te sluiten) en Open Data. Met die data kunnen we steeds meer informatie over ons net delen met de buitenwereld. Enexis werkt hier hard aan, omdat we geloven dat de energietransitie alleen lukt als we samenwerken."

2. Hoe zorgen we voor die hoge score op productleiderschap? 
"Enexis is pragmatisch, maar wel met het oog op de toekomst. We houden ervan om de mouwen op te stropen en proberen met onze omgeving slimme oplossingen te verzinnen. De mensen die bij Enexis werken zitten er ook echt met een maatschappelijk doel en dat motiveert natuurlijk." 

3. Wat voor tips heb je voor andere organisaties die op dit onderwerp willen excelleren?
"De basis moet goed zijn. We proberen echt om bij nieuwe producten in de basis goede keuzes te maken die toekomstbestendig zijn. Zoals ook bij de DaLi box, een apparaat waarmee we op afstand het net kunnen uitlezen en openbare verlichting kunnen schakelen. We hebben daar al vroeg cybersecurity principes op toegepast waardoor we een toekomstbestendige oplossing hebben. We maken vaak producten die tien, vijftien jaar en soms wel vijftig jaar in het net zitten. Dan moet je niet om de haverklap terug moeten. Er mislukt ook zeker wel eens wat, of we stoppen ergens mee. Maar dan is er weer wat geleerd."

 

Deel deze pagina