Enexis Netbeheer moet het enorme netwerk van stroomkabels en gasleidingen steeds uitbreiden en onderhouden. Alleen op die manier zorgen netwerkbedrijven dat iedereen altijd energie heeft. En áls er een keer een storing is, moet die snel opgelost worden. In dit hoofdstuk ontdek je hoe netwerkbedrijven dat doen.
Gemiddeld hebben Nederlanders maar 21 minuten per jaar geen stroom door een storing, of door onderhoud. Voor aardgas is dat nog veel minder: gemiddeld nog minder dan 1 minuut! Een hoop andere landen in Europa zitten daar ver boven. Dus ons kleine kikkerlandje doet het erg goed.
Elke klus aan het energienetwerk wordt tot in de puntjes voorbereid. De werkvoorbereider zorgt dat alle technische tekeningen, het materiaal en de mensen klaar staan. Dan kunnen de monteurs zo snel mogelijk aan de slag.
Elke monteur heeft zijn eigen bus. Boordevol gereedschap, apparatuur en materialen. Handig, want dan heb je altijd alles bij je, en hoef je nooit terug naar het magazijn om nog wat te halen.
Vroeger groeven monteurs met de hand de leidingen op. Tegenwoordig doen ze dat echt niet meer. Een graafmachine doet het zware werk. De laatste schepjes gaan nog wél met de hand, want anders beschadig je de leiding.
Soms moeten monteurs de uiteinden van twee of drie stroomkabels met elkaar verbinden tijdens onderhoud of bij een reparatie. Bijvoorbeeld als ze een nieuw stuk kabel ergens in moeten maken nadat een graafmachine een kabel stukgemaakt heeft. Zo’n nieuwe verbinding heet een mof. De mof is net zo sterk als de kabel zelf.
Een ondergrondse raket? Ja hoor! Monteurs gebruiken deze bodemraket (die werkt op perslucht) om kabels te trekken. Bijvoorbeeld als je onder een weg door moet. Dat scheelt een boel graafwerk.
Een storingsmonteur met een hond: dat wordt misschien wel heel gewoon. Enexis Netbeheer heeft met succes getests met speurhonden om storingen te vinden. Die honden zijn speciaal getraind om tolueen te ruiken, en andere geuren die aan moffen zitten. Vaak zit zo’n storing namelijk in een oude mof die niet goed meer is. Dankzij deze testen is er nu een apparaat ontwikkeld die hetzelfde kan als de snuffelhond.
Met speciale infraroodmeters kunnen monteurs problemen in energienetwerken opsporen. Beginnende beschadigingen bijvoorbeeld. Die hebben een andere kleur dan de rest van een kabel of leiding, omdat ze een beetje warmer zijn.
Een gasblaas: dat is een soort ballon. De monteur stopt die in de gasleiding en pompt hem dan op met een soort fietspomp. Het gas wordt nu tegengehouden, en de monteurs kunnen de leiding tussen twee gasblazen veilig open maken. Bijvoorbeeld om er een nieuw stuk leiding tussen te zetten.
Als het onderhoud of de reparatie klaar is, wordt het gat dichtgemaakt, en zo nodig de straat opnieuw aangelegd. Door Enexis Netbeheer wordt onderhoud vaak gepland op een moment dat de gemeente de weg toch al opnieuw wilde bestraten. Hierdoor hoeft de straat niet twee keer dicht voor het verkeer.