Terug naar overzicht

Brabant zet volgende stap naar warmtebedrijf

15 okt. 2024

In Brabant is een duidelijke behoefte aan een provinciaal warmtebedrijf. De uitkomst van de dit jaar gehouden Warmtedialogen geeft de provincie voldoende vertrouwen een volgende stap te zetten naar een Brabants warmtebedrijf met een meerderheidsbelang in publieke handen. 

De provincie, Energie Beheer Nederland (EBN) en Enexis Groep tekenen binnenkort een intentieverklaring om de financiële en de juridische mogelijkheden van een provinciaal warmtebedrijf te onderzoeken. Het nieuwe warmtebedrijf zal zich richten op de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van warmte. Dit is in lijn met de nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw), die binnenkort door de Tweede Kamer wordt behandeld.

Warmte als algemene voorziening

Tijdens de Warmtedialogen, gesprekken met belanghebbenden als Brabantse gemeenten, het ministerie van Klimaat en Groene Groei en bestaande warmtebedrijven, is duidelijk geworden dat een regierol van de provincie en schaalgrootte gewenst is om te komen tot een warmtebedrijf waarin de overheid een meerderheidsbelang heeft. Brabant ziet warmte net als water en elektriciteit als een algemene voorziening.

Gedeputeerde Bas Maes (Klimaat & Energie) ziet in de uitkomsten van de Warmtedialogen kansen. “Een warmtebedrijf met een publiek meerderheidsbelang op provinciale schaal draagt bij aan de wens om te komen tot betaalbare, duurzame energie voor alle inwoners van Brabant. Ik zie het als een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Energierechtvaardigheid, draagvlak en draagkracht zijn nodig om de samenleving in beweging te krijgen en te houden.”

Energietransitie

De oprichting van een provinciaal warmtebedrijf past in de energietransitie, waarbij de focus in de energievoorziening verschuift van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. De inschatting van EBN, Enexis Groep en de provincie Noord-Brabant is dat het toekomstige warmtebedrijf een belangrijke rol kan spelen bij het aardgasvrij maken van de provincie. 

Jeroen Sanders, Chief Transition Officer bij Enexis Groep: “Schaalvergroting is de sleutel tot een succesvolle warmtetransitie in Noord-Brabant. Met een warmtebedrijf op provinciale schaal kunnen betaalbare, duurzame, collectieve warmte in de gebouwde omgeving gerealiseerd worden om de klimaatdoelen te halen. Graag onderzoeken we samen met de provincie en EBN wat hiervoor de mogelijkheden zijn.”

Voordelen

Het toekomstig provinciaal warmtebedrijf krijgt met een aantal uitdagingen te maken, zo blijkt uit de Warmtedialogen. Warmtenetten in grote steden vragen om andere technieken en oplossingen dan systemen geschikt voor dorpen en andere kleinere kernen. Voor al deze categorieën moet het nieuwe warmtebedrijf passend maatwerk bieden. 

Definitieve besluitvorming over het warmtebedrijf is afhankelijk van de uiteindelijke wet en de snelheid waarmee de Tweede Kamer besluit over de Wcw.