Terug naar overzicht

Samenwerking tussen Enexis, gemeenten en aannemerijpartners is cruciaal voor versnelling energietransitie

25 jul. 2024

In de eerste helft van 2024 heeft netbeheerder Enexis € 654 miljoen uitgegeven aan haar netten, een stijging in het werkpakket van 18%. Dit heeft onder andere geresulteerd in 1.020 megawatt aan nieuwgebouwde transportcapaciteit voor klanten. Dit staat gelijk aan twee keer de totale capaciteit van de stad Eindhoven. Dankzij de eerste flexcontracten met grootzakelijke klanten heeft Enexis in deze periode meer klanten kunnen aansluiten op haar netten. Ondanks deze inspanningen blijft de vraag naar transportcapaciteit sneller groeien dan Enexis kan bijbouwen. Enexis loopt niet alleen tegen de grenzen van haar netten aan, ook de beschikbare fysieke ruimte om te bouwen en de krapte op de arbeidsmarkt voor technici vormen een steeds grotere uitdaging. Dit betekent dat klanten langer moeten wachten op een aansluiting. Dit staat in het vandaag gepubliceerde halfjaarbericht van Enexis.

Druk op het laagspanningsnet neemt verder toe

Om zoveel mogelijk klanten te blijven helpen, zoeken we de grenzen van ons netwerk op. We proberen alles uit onze netten te halen. De keerzijde daarvan is dat de kans op overbelasting van ons elektriciteitsnet toeneemt, met meer stroomstoringen tot gevolg. De gemiddelde uitvalduur van elektriciteit bedroeg in de eerste helft van 2024 12,8 minuten (eerste helft 2023: 11,2 minuten). Met een betrouwbaarheid van 99,995% behoort ons net nog altijd tot een van de meest betrouwbare ter wereld. In de eerste helft van 2024 zagen we ook de druk op het laagspanningsnet in woonwijken steeds verder toenemen. Door de aanhoudende groei van zonnepanelen zien wij een blijvende toename van spanningsproblemen bij huishoudens. Met name in het voorjaar en in de vroege zomer wordt er zoveel elektriciteit opgewekt dat dit op steeds meer locaties zorgt voor overbelasting en stroomuitval. We moeten daarom steeds vaker noodmaatregelen toepassen om verdere overlast te voorkomen. Zo is het op zonnige of winderige dagen wel eens noodzakelijk om zonneweides en windparken uit te schakelen wanneer overbelasting van het elektriciteitsnet dreigt.

Buurtaanpak

De uitdagingen op het laagspanningsnet pakken we aan door ons netwerk proactief te verzwaren. De eerste gemeenten tekenden hiervoor in de afgelopen maanden een samenwerkingsovereenkomst met Enexis. Han Slootweg, COO van Enexis: “Enexis gaat samen met gemeenten en aannemerijpartners buurt voor buurt het elektriciteitsnet verzwaren. De komende drie jaar leggen we ruim 6.800 kilometer kabel aan en plaatsen we zo'n 4.100 transformatoren voor de grootste verbouwing van ons elektriciteitsnet ooit. Daarvoor moeten we intensief samenwerken met gemeenten op het gebied van ruimtelijke inpassing. Enexis start met de buurten waar de nood het hoogst is en waar we, in samenwerking met onze aannemerijpartners, snel aan de slag kunnen.” Onlangs deelde Enexis een voorlopige planning van de buurtaanpak om klanten duidelijkheid te bieden wanneer hun buurt aan de beurt is. Enexis probeert tijdens deze verbouwing de overlast zo beperkt mogelijk te houden en de energievoorziening te blijven waarborgen.

Ruimtelijke inpassing infra

De verbouwing van het elektriciteitsnet vraagt veel ruimte onder- en bovengronds. Dit is een flinke opgave in een tijd waarin er voor gemeentes en provincies ook veel andere ruimtelijke uitdagingen zijn. Ruimtelijke inpassingsproblemen vertragen de bouw van infrastructuur. Daarom is een proactieve aanpak samen met gemeenten essentieel om dit proces te versnellen. Door samen te werken aan het vinden van grond, het stroomlijnen van vergunningprocedures en het aanpakken van regelgeving, kunnen we deze obstakels overwinnen. Enexis gaat de komende maanden met zoveel mogelijk gemeenten samenwerkingsovereenkomsten tekenen om afspraken te maken over de benodigde maatregelen.

Investeringen blijven groeien

In de eerste helft van 2024 zijn onze investeringen verder toegenomen, voornamelijk door uitbreidingen en verzwaringen van het elektriciteitsnet. Vanwege deze sterk toegenomen investeringen is de kasstroom uit operationele activiteiten en investeringen in de eerste helft van 2024 € 286 miljoen negatief (2023: € 240 miljoen negatief). Voor de financiering heeft Enexis in mei 2024 de 4e groene obligatielening uitgegeven van € 500 miljoen. Daarmee kunnen we blijven investeren in de uitbreiding en verduurzaming van ons netwerk. Overigens zijn Enexis' credit ratings zeer sterk. De lange termijn credit rating bij Standard & Poor’s is begin 2024 gewijzigd van A+ met een positieve outlook naar AA- met een stabiele outlook. Bij Moody's is deze ongewijzigd gebleven (Aa3 met stabiele outlook).

De nettowinst over de eerste helft van 2024 bedraagt € 122 miljoen. Dit is € 107 miljoen hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De inkoopkosten van netverliezen waren in de eerste helft van 2023 significant gestegen, vanwege de sterk gestegen energieprijzen. Deze hogere kosten werden in 2023 niet volledig vergoed in de tarieven. In 2024 zijn de vergoedingen meer in balans met de kosten, mede vanwege de nieuwe methodebesluiten die de ACM op 23 december 2023 heeft gepubliceerd naar aanleiding van de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Meer informatie is te lezen in het volledige halfjaarbericht van Enexis.