Terug naar overzicht

Gemeente Hardenberg, Enexis Netbeheer en Enpuls samen in actie voor een duurzame toekomst

23 aug. 2017

De gemeente Hardenberg heeft met Enexis Netbeheer en Enpuls, beiden onderdelen van Enexis Groep, afspraken gemaakt over hun inzet voor duurzame initiatieven in de gemeente. De afspraken zijn vastgelegd in een convenant dat vandaag werd ondertekend in het gemeentehuis.

In het duurzaamheidsprogramma ‘De kracht van gewoon duurzaam doen 2015 – 2018’ heeft de gemeente Hardenberg ambities rond energie en duurzaamheid vastgelegd. Het meerjaren-programma volgt het landelijke Energieakkoord en heeft als doel om 1,5% energiebesparing per jaar en 14% duurzame energieopwekking in 2020 te halen. Enexis Netbeheer en Enpuls, die zich specifiek op duurzaamheid richt, zetten zich in om samen met de gemeente deze duurzame doelstellingen te bereiken.

Samenwerking netwerkbedrijven

“Vorig jaar hebben we al afspraken gemaakt met de andere energienetwerkbedrijven in onze gemeente. We zijn dan ook verheugd om nu te kunnen melden, dat ook met beide bedrijfsonderdelen van Enexis Groep afspraken zijn gemaakt om de duurzaamheidsambities concreet vorm te geven”, vertelt wethouder René de Vent. En het blijft niet bij afspraken maken alleen. Zo is Enpuls nu al betrokken bij verschillende initiatieven in de gemeente Hardenberg, zoals het initiatief voor een lokaal warmtenetwerk in Hardenberg. Hierbij werken alle netwerkbedrijven samen met het lokale bedrijfsleven. Henk Visser van Enpuls: “De samenwerking helpt Enexis Netbeheer zicht te krijgen op de lange termijn plannen en gericht te investeren in de infrastructuur zodat deze de energietransitie optimaal faciliteren.”

Ondersteuning lokale initiatieven

Enexis Netbeheer en Enpuls beschikken over veel kennis die gebruikt kan worden bij het terugdringen van het gebruik van traditionele energiebronnen zoals aardgas en aardolie. Er worden projecten op het gebied van energiebesparing en energieopwekking opgezet. Daarbij valt te denken aan de ‘Buurkracht’ projecten, waarbij ondersteuning wordt gegeven aan lokale initiatieven van inwoners om actief aan de slag te gaan met energiebesparing of het zelf opwekken van energie. Een ander voorbeeld is de ondersteuning van gemeenten bij de aanleg van nieuwe wijken zonder gasaansluitingen. Maar ook worden scenario’s ontwikkeld voor de toekomstige energievoorziening zonder aardgas.

Convenant

De afspraken in het convenant met Enexis Netbeheer en Enpuls lopen tot 2024. Periodiek vindt overleg met de gemeente plaats om de afspraken en acties te bewaken.