Terug naar overzicht

Subsidie voor Innovatieproject Joule4Joule betekent belangrijke stap voor toekomstbestendige wijken met netbewust energiesysteem

9 apr. 2025

Het innovatieproject Joule4Joule, dat zich richt op netbewust verduurzamen in de wijk met lokale energie-opwek en collectieve energieopslag heeft een MOOI-subsidie ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze toekenning vormt een belangrijke stap in de ontwikkeling van decentrale, duurzame en toekomstbestendige wijkenergiesystemen. Joule4Joule heeft als doel om energieoverschotten – zoals zonne-energie die overdag of in de zomer wordt opgewekt – lokaal op te slaan en beschikbaar te maken in perioden van hoge energievraag, zoals ’s avonds en in de winter. Het project integreert warmte, koude en elektriciteit op een innovatieve manier, met als resultaat een duurzame wijk met betaalbare energie en minimale impact op het elektriciteitsnet.

Collectief energiesysteem in de wijk

Met de groei van duurzame energieopwek wordt ons energiesysteem steeds meer decentraal. Op zonnige dagen leveren woonwijken vaak een overschot aan zonne-energie terug aan het elektriciteitsnet. Maar het elektriciteitsnet zit op steeds meer plekken en momenten vol. Terwijl er in de avonden en in de winter weinig energieopwek is maar wel een grotere energievraag. Dit zorgt voor piekbelasting op het elektriciteitsnet. Het innovatieproject Joule4Joule biedt een oplossing door lokaal energieoverschotten op te slaan en te benutten wanneer de vraag hoog is. Bijvoorbeeld door middel van een grote warmwaterbuffer waarin overtollige zonne-energie wordt omgezet in warmte voor de winter. Dit helpt woonwijken te voorzien van duurzame, betrouwbare en betaalbare energie, met minimale netverzwaringen. In het project worden niet alleen de technische mogelijkheden onderzocht, maar ook de behoeften van bewoners en hoe zo’n collectief energiesysteem met behulp van een energiegemeenschap georganiseerd kan worden.

Samenwerking en impact

Het project brengt een breed scala aan partners samen, waaronder netbeheerders, gemeenten, woningcorporaties, energiegemeenschappen, en technologiebedrijven. Samen streven zij naar de realisatie van vier pilotlocaties waar nieuwe technologieën en samenwerkingsmodellen worden getest en ontwikkeld. Daarnaast worden toolkits en stappenplannen ontwikkeld om deze aanpak ook toe te passen in andere wijken. “Deze subsidie stelt ons in staat om onderzoek en praktijkoplossingen te combineren, zodat consumenten in de toekomst kunnen profiteren van betaalbare en duurzame energie, terwijl de capaciteit van ons net beter wordt benut”, aldus Bram Gerrist, Directeur Innovatie & Ontwikkeling, Enexis

De toekomst van energie in wijken

Joule4Joule speelt in op de nieuwe mogelijkheden die ontstaan door de aankomende Energie- en Warmtewet. Deze wetgeving maakt het delen van lokaal opgewekte energie eenvoudiger en opent deuren voor innovatieve samenwerkingen tussen netbeheerders en energiegemeenschappen. 

Samenwerkingspartners

Het project Joule4Joule wordt uitgevoerd door een consortium van partners; Alliander, deltaWonen, Energie Samen, Enexis Netbeheer, Inversable, Invest-NL, Tilburg University, TNO, en ZenMo. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de ministeries van Klimaat en Groene Groei & Economische Zaken.