Terug naar overzicht

Tweemaal de aarde rond: Enexis Netbeheer investeert 2,3 miljard euro in stroomkabels om het elektriciteitsnet uit te breiden

14 aug. 2024

Meer dan 76.000 kilometer aan dikke stroomkabels gaat Enexis Netbeheer de komende 12 jaar in de grond leggen voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg. Ruim 40.000 kilometer aan middenspanningskabels en meer dan 36.000 kilometer aan laagspanningskabels die nodig zijn voor de verzwaring en uitbreiding van de stroomnetten in buurten. Om de uitbreidingsoperatie mogelijk te maken, schaalt Enexis op van 3 naar 8 kabelleveranciers. Het is de uitkomst van een aanbesteding waar in totaal 2,3 miljard euro mee gemoeid is.

Het zijn indrukwekkende getallen die laten zien hoe omvangrijk de historische verbouwing van het stroomnet in Nederland is. Nog steeds neemt het aangesloten vermogen van zonne- en windinstallaties sterk toe. Terwijl door de elektrificatie van de samenleving ook de vraag naar elektriciteit snel blijft stijgen. De netcapaciteit loopt hierdoor op steeds meer plekken tegen de grenzen aan. Daarom moeten er honderden complete buurten op de schop om laagspanningsnetten te versterken, worden er op grote schaal elektriciteitsstations bijgebouwd en moeten er over lange en korte trajecten nieuwe middenspanningskabels worden gelegd. Daar zijn heel veel kabels voor nodig.

Leverzekerheid kabels is noodzaak

“De opgave om de netten in hoog tempo uit te breiden en te verzwaren is groot, maar wordt natuurlijk onmogelijk als we geen kabels in de sleuven kunnen leggen. Dan valt alles stil”, aldus Enexis-CEO Rutger van der Leeuw. “We willen de leverzekerheid van de benodigde kabels garanderen bij een toenemend volume, daarom schalen we op van 3 naar 8 leveranciers. We moeten – alleen al voor het verzorgingsgebied van Enexis – qua totale kabellengte bij wijze van spreken twee keer de aarde rond. We hebben het dus echt over een duizelingwekkende hoeveelheid kabels.”

Samenwerking met 5 nieuwe kabelleveranciers

De drie bestaande leveranciers van Enexis Netbeheer blijven kabels produceren voor de netbeheerder. Dat zijn Prysmian Netherlands, Twentsche Kabelfabriek en Waskönig+Walter Kabel-Werk. Vanuit de aanbesteding komen daar nu vijf leveranciers bij: Tele-Fonika Kable, NKT A/S, Hellenic Cables , KLZ Vertriebs en GM Products.

Van der Leeuw: “We waren al zeer tevreden over de samenwerking met onze bestaande leveranciers en vinden het dan ook fantastisch dat ze aan ons verbonden blijven.  Uiteraard zijn we heel blij dat we daarbij nu 5 nieuwe producenten als partners mogen verwelkomen. Ook zij gaan de komende jaren een cruciale bijdrage leveren aan onze uitbreidingsoperatie.”

Circulariteit

Enexis wil de circulariteit in de materialen van kabels en de productie ervan stimuleren. Een belangrijke focus ligt op de reductie van zogeheten ‘virgin materialen’; dat zijn materialen die nooit eerder werden verwerkt of toegepast.

Judith Linssen, directeur Inkoop van Enexis Netbeheer: “We zien ernaar uit om verder te gaan met onze vertrouwde leveranciers en om met onze 5 nieuwe kabelpartners samen te werken. Daarmee zorgen we niet alleen voor toekomstige leverzekerheid maar maken we samen met hen ook impact op het gebied van circulariteit”