Inkopen met oog voor mens, materiaal én milieu

1 sep. 2020

Anita den Hoed is senior adviseur Inkoop en mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van het MVI-beleid.

“In zeer korte tijd was ons MVI-beleid een feit. Enerzijds door een pragmatische aanpak in een multidisciplinair team met onder meer Inkoop, ICT, Asset Management en Facility Management. Anderzijds door op te schrijven wat we al jaren doen. Ook zonder ‘beleid’ werkten wij samen met leveranciers aan grotere duurzaamheid, gelijke kansen en het verkleinen van CO2-uitstoot. Toch zijn we erg blij dat het vastgelegd werd. Er is focus op de gezamenlijke doelen en we voeren betere gesprekken met onze leveranciers.

CONCRETE AFSPRAKEN IN MVI-ADDENDUM

De kracht van ons beleid ligt in de eenvoud. We maken geen ingewikkelde afspraken met leveranciers en leggen zo min mogelijk op. We vragen leveranciers juist om zélf met voorstellen te komen voor hun bijdrage op de drie pijlers ‘mens, materiaal en milieu’. We worden dagelijks verrast door hun creativiteit. Zo wordt beleid ineens heel praktisch en toepasbaar. De afspraken die we maken met leveranciers na een aanbesteding leggen we vast in een MVI-addendum en evalueren we periodiek om de ontwikkeling te volgen. Is het bijvoorbeeld gelukt om medewerkers ouder dan 65 jaar in te zetten? En waar loop je in de praktijk tegenaan? Samen zetten we kleine stappen.

HIER KRIJG JE ALTIJD EEN GLIMLACH VAN

Van (bijna) 100% circulair kabelafdek-band tot het participeren in de Green Deal Circulair Inkopen: van maatschappelijk verantwoord inkopen krijg ik áltijd een glimlach op mijn gezicht. Dat komt omdat je samen werkt aan verbetering en vernieuwing. Iedereen kan bijdragen om de keten duurzamer te maken. Een voorbeeld: onze post en groenvoorziening wordt grotendeels uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe gaaf is dat?

Het unieke M3-model

In ons MVI-beleid staan mens, materiaal en milieu centraal. Ontdek het unieke M3-model in het kort.

Voorbeelden

Duurzaam in noodsituaties

Bij de inhuur van noodstroomaggregaten zien we toe op slim energieverbruik én vermindering van de CO2-uitstoot bij het vervoer.

Lokaal samenwerken

Indien mogelijk werken we samen met lokale aannemers om het aantal vervoerskilometers (en dus ook de CO2-uitstoot) zo klein mogelijk te houden.

Werk voor 65-plussers

Oudere werknemers worden door aannemers ingezet om technische checks te doen in ons netwerk. Bijvoorbeeld bij lastesten.

Hergebruik en recyclen ICT-hardware en smartphones

Onze laptops en smartphones krijgen een tweede leven én worden aan het eind van de levensduur gerecycled.

Op de fiets

Onze post wordt zo veel mogelijk op de fiets bezorgd, voornamelijk door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Energie

Zowel de elektriciteit als het gas dat wij zelf gebruiken, is 100% groen met Nederlandse certificaten en uit hernieuwbare bronnen.

Voetjes van de vloer

Ons personeelsfeest in 2019 was op alle fronten, dus ook op MVI-gebied (locatie én catering) een groot succes!

Deel deze pagina